családi mediáció családi mediáció családi mediáció családi mediáció

Miért költözött el az apu?

  • Nők Lapja, 2009.03.11.

Szerelem, lángolás, „csak mi ketten!” Veszekedés, ordítozás, gyűlölködés, bosszú. Számtalan pár járja végig az érzelmi kiürülés keserves útját, amelynek végén nem látnak mást, mint a válópert. De vajon megakasztható-e a folyamat? V. Kulcsár Ildikó kollégánk vállalkozott rá, hogy családmentő szakértővé képezteti magát.

El lehet-e érni, hogy férfi és nő újból egymás felé forduljon, vagy legalább ember módra váljon el attól, akit néhány évvel (hónappal) ezelőtt még ölelt? Az Erzsébetvárosi Közösségi Ház barátságos termében közel harminc ember állítja egyöntetűen: igen, van arra módszer, hogy fájdalmas családi konfliktusok esetén se vetkőzzünk ki önmagunkból, és ne a bosszú vezéreljen, ha le kell zárni egy kapcsolatot. Nem véletlen, hogy ezen a napfényes délutánon csupa optimista véleményt hallok, hiszen olyan (szak)emberekkel találkozom - van közöttük vidéki és budapesti tanár, pszichológus, szociális munkás, matematikus, grafológus, közgazdász harmincévestől ötvenig -, akik valamennyien elvégezték a Nagy Zsóka vezette családi mediációs tanfolyamot.

Nagy Zsóka - mediátor tréner

- Varázsvessző? Csodaszer? Megjavul az ember a mediáció jóvoltából? - kérdezhetik akár gúnyosan is azok, akik átböngészik a szomorú válási statisztikákat, vagy csak nyitott szemmel járnak-kelnek az egyre durvuló világunkban. Szó sincs csodaszerről, az emberi természet sem szelídíthető meg öt-nyolc találkozás során! Ám egy felkészült közvetítő segítségével az egymással háborúzó felek gyakran felismerik: mindkettőjüknek - és a szülők csatájában tragikusan kiszolgáltatott gyereknek is - az az érdeke, hogy a társukat tisztelve rendezzék konfliktusaikat, és kezdjenek együtt (vagy külön) új életet. Ez a közvetítő a mediátor. 

Mediátorkabátban

Néhány nappal később a harmincórás mediátorképző tanfolyam első óráján ülök. A helyszín ugyanaz, csak a feladat más. Furcsán érzem magam, hiszen a rövidke bemutatkozás után rögtön bedobnak a mélyvízbe. Négyfős csoportok alakulnak, és az egyik csoport tagjaként kezelnem kellene egy családi konfliktust. Ezernyi ötletünk-ötletem van arra, hogyan lehet elérni egy édesapával, hogy ne bánjon túl szigorúan a lányával, de közben érezzük, hogy a direkt tanácsainkkal nem sokra mennénk. A rövidke szünetben Nagy Zsóka elmagyarázza, hogy azért indít ilyen szabadon választott, mégis nehéz feladattal, hogy a résztvevők megérezzék: mindenkiben lakik egy ösztönös mediátor - ezért adunk tanácsokat, ezért közvetítünk szívesen vitatkozó felek között -, csakhogy nem mindegy, hogyan tesszük. Az okok megkeresése, a konfliktusok eredőjének feltárása nélkül nincs siker.

- Mire e tanfolyamnak vége lesz, ráadom a tanítványaimra a „mediátorkabátot". Azaz nemcsak elméletben, de számtalan gyakorlati példán keresztül tanulják meg, hogy a konfliktusokat nem elfojtani, hanem feltárni kell. És e békéltető-közbenjáró-közvetítő szerepben nem lehet direkt tanácsokat adni, inkább a felekkel kell felismertetni a megoldási variációkat. A tudásukat az is megerősíti majd, hogy a harmincórás tanfolyam húszórás gyakorlati képzéssel egészül ki, amikor „élesben" kísérik végig egy pár mediációs folyamatát. Tapasztalják, hogy egy jól sikerült mediáció végén egyezséget kötünk, amelyben rögzítjük a mindkét fél számára elfogadható megoldásokat. Kevesen tudják, hogy a válási mediáció során kötött egyezséget hivatalos okiratként fogadják el a bíróságok. 

1. Gyorsfénykép

Ül a csinos, temperamentumos feleség a mediátorral szemben, a beszédében vad indulat.

- Éreztem, tudtam, hogy megcsal a férjem, de velem ezt nem tehette meg büntetlenül! Magánnyomozót fogadtam, így fotókkal is tudtam bizonyítani, mit művel. Egy délután szépen „kipakoltam" a bizonyítékaimat, majd két kredenc méretű pasas jelenlétében rávettem, hogy szedje össze a cókmókját, és tűnjön el a lakásból! Ha harc, legyen harc! - fejezi be diadallal.

- Boldogabb lett ezután? És a két kicsi fia is boldogabb? - kérdezi csöndesen a mediátor, mire tétova csend a válasz. 

Nincs vége a világnak

Kiss Ákos pszichológus

Kiss Ákos - pszichológus

- Reggeltől késő estig tanultuk a mediációt, senkinek sem volt könnyű. Velem is megesett, hogy az egész csapat lehurrogott, amikor a gyakorlás során nem túl sikeresen próbáltam rendezni egy testvérkonfliktust - mondja mosolyogva Kiss Ákos pszichológus. - De a módszer tanulható! Nem véletlen, hogy ma már a feleségemmel és három kollégámmal megszerveztük a Válaszút Mediációs Irodát, mert valamennyien érezzük, hogy óriási szükség van e tevékenységre.

- Én is benne vagyok a csapatban - veszi át a szót Császár Anett, aki különös utat járt be a tanfolyam elvégzéséig - Először kliensként jöttem Zsókához - meséli. - Egy keddi napon olvastam a mediátori tevékenységéről egy magazinban, emlékszem a cikk címére is: „Apa már nem lakik velünk". Aztán szerdán átéltem, hogy milyen az, ha apa tényleg nem lakik velünk, mert a férjem elköltözött tőlünk egy munkahelyi kapcsolata miatt. Derült égből villámcsapás, egy kicsi és egy pici gyerekkel egyedül... Nem akarom részletezni, legyen elég annyi, hogy üzenetnek éreztem a cikket, és rögtön megkerestem Zsókát. A mediációban való részvétel a férjemnek sem volt ellenére, és ma, amikor már magam is elvégeztem a tanfolyamot, felelősséggel állíthatom: óriási segítség ez a módszer. Az ember megtanulja elfogadni és kezelni az új helyzetet, felismeri - anélkül, hogy ezt a mediátor megfogalmazná -, hogy nincs vége a világnak, sőt, számtalan út és lehetőség áll előtte. A mediációs folyamatban fontos, hogy valamilyen módon mindig pozitív a végkifejlet. És nem biztos, hogy az egyetlen pozitív végkifejlet az, ha apa visszaköltözik... Engem mind a magánéleti válság, mind a mediációval való megismerkedés afelé lökött, hogy magam is mediátorrá váljak. Szociálpedagógiai végzettséggel egészen más területen dolgoztam, most végre megtaláltam a helyemet. A házasságunk nem jött rendbe, de megnyugtató számomra, hogy tudom, mire számíthatok, és tiszták lettek a viszonyok. 

2. Gyorsfénykép

A fiatal édesanya sír, miközben a vele szemben ülő mediátor együtt érzőn, ám határozottan néz rá.

- Tényleg nekem kell nyugodtan és kedvesen átadnom a kicsi lányomat a férjemnek és az új párjának, hogy bábszínházba vigyék őt? - Azt akarja, hogy a kislánya a lehető legkevésbé sérüljön? - kérdez vissza a mediátor. - Ez a legfontosabb számomra - feleli a fiatalasszony, majd elszántan folyatja. - Rendben van, nyugodt leszek, legfeljebb utólag kibőgöm magam... 

Újból együtt

Lelkes Piroskának az ismert ügyvéd, dr. Szűcs Andrea javasolta, hogy vegyen részt a férjével együtt mediáción.

- Dühösen, sértetten, indulatokkal tele mentem az ügyvédnőhöz - meséli a csinos, fiatal nő. - Ő figyelmesen meghallgatott, majd közölte: „ön még érzelmileg függő, tehát javaslom, ne pazarolja a fiatalságát egy hosszadalmas válóperre, inkább menjen el Nagy Zsókához! Talán van más megoldás is..." És lett! Erős akaratú, temperamentumos emberek vagyunk, kegyetlen harcok vannak mögöttünk, de Zsóka segítségével rájöttünk, hogy a harcaink ellenére is ragaszkodunk egymáshoz. Ma újból együtt élünk, de előtte másfél évig külön laktunk, és ez nagyon jót tett mindkettőnknek.

- Változtál? - kérdezem.

- Sokat! Én még arra is képes voltam, hogy mediáció közben egy újsággal fejbe vágjam a férjemet.... Ma jóval türelmesebb, tudatosabb és megfontoltabb vagyok. Vigyázok a kapcsolatunkra, mert most vált számomra biztossá, hogy a férjem szeret engem, én is őt. Szóval azt mondom, hogy bátran forduljanak az emberek mediátorhoz, hiszen szerelmi krízisekben néha megőrülünk, és nem az agyunkra, hanem az indulatainkra hallgatunk. 

3. Gyorsfénykép

Két mediátorral szemben ül a fiatal pár, és már harmadik órája lajstromozzák, hogy mi volt szép, értékes, tartalmas az elromlott kapcsolatukban. E feladatra jó előre felkészültek, hiszen többször voltak már külön-külön mediáción. A szép emlékek felsorolása a szokásosnál tovább húzódik el, amikor az idősebb mediátor váratlanul megajándékozza a párt két, aznap estére szóló színházjeggyel. Este ő is ott van a színházban, és örömmel látja, hogy az ez idáig válni készülő házaspár szintén. Van remény...

V. Kulcsár Ildikó

« vissza
Nagy Zsóka családi mediátor

IRM Minisztérium által akkreditált senior fokozatú mediátor-kiképző tréner vagyok, több mint egy évtizedes mediátori tapasztalattal és tréneri gyakorlattal.

Munkám elismeréseképpen Pro-familis miniszteri kitüntetést kaptam.

Nagy Zsóka - Túléljük, szívem! Útmutató a párkapcsolati válságok kezeléséhez

Nagy Zsóka -

Túléljük, szívem!

című könyve már kapható a Líra könyv és Libri hálózat boltjaiban!Könyvismertető »
Nagy Zsóka - Megoldjuk, szívemNagy Zsóka -
Megoldjuk, szívem
Könyvismertető »
© Nagy Zsóka Családi Mediátor, 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 3., 1.emelet. 11. kapucsengő, mobil: 20-315-2747, e-mail: nagyzsoka@csaladimediator.hu